Planten verzorgen: de vaste geranium


Mijn ervaringen bij de Geranium verzorging?

 

Geraniums zijn zeer populair geworden, omdat het overal toepasbare planten zijn die meestal ook niet veel verzorging vragen. Toch geven ze een mooi verzorgd tuinbeeld gedurende een zeer lange periode en dit bij een minimaal onderhoud.


GROND EN STANDPLAATS
De algemene omstandigheden zijn belangrijker dan de grond. Maar zelfs hierover doen geraniums niet moeilijk. Planten die van nature op vochtige plaatsen groeien, gedijen ook in de gemiddelde tuin. Dus ongeacht hun herkomst, kunnen ze zich aanpassen aan zeer verschillende grondsoorten en groeiomstandigheden, of die nu zuur zijn of alkalisch, en daardoor zijn ze heel geschikt voor kalkgrond en droge plaatsen.
Nadat ze zijn aangeslagen, vragen de grotere geraniums weinig aandacht, behalve steun voor de echt hoge. De kleinere of alpiene soorten genoemd  hoewel ze uit andere berggebieden, zoals de Himalaya, afkomstig kunnen zijn. Eigenlijk horen we bij deze van montane soorten te spreken. Deze vragen in het begin wat meer aandacht, vooral wat de keuze van standplaats betreft. De meeste hebben liefst een zonnige en goed doorlatende standplaats. De grond rond elke plant kan best afgedekt worden met een laagje grind of split; in het najaar wordt een extra laagje aangebracht. Hierdoor worden de wortels ´s winters beter beschermd en zo kan er geen water rond de wortelhals blijven staan, want daardoor bevriest en verrot deze plant. Bij weer met veel neerslag kan een kleine kap, glasplaat of omgekeerde jampot over de jonge plantjes uit deze categorie worden gezet. Controleer ook regelmatig of ze niet door buurplanten verdrukt worden want daar kunnen ze niet tegen.


PLANTEN
De beste plantperiode is afhankelijk van de omstandigheden, ergens tussen begin herfst en begin voorjaar is ideaal, indien de grond in goede conditie is en het weer niet te slecht. Ook later op het jaar kan je zeker nog aanplanten maar verwacht dan niet dat je nog veel bloemen gaat krijgen.
Graaf eerst een ruim plantgat waar de plant gemakkelijk in past. Een volwassen exemplaar van een grotere geranium heeft meestal ook een grotere wortelkluit. Bereid de uitgegraven grond voor door goedverteerd compost en of bevochtigde turf aan de grond toe te voegen, hierdoor slaan de planten sneller aan. Stalmest is niet aan te raden, het geeft vaak zelfs te weelderige en slappe planten, maar langzaam werkende kunstmest heeft wel een gunstige invloed. Op zwaardere grond kan wat scherp zand of perliet worden toegevoegd voor een betere afwatering, want geraniums houden absoluut niet van te natte grond en sterven er door af.
Druk na de aanplant de grond rond de plant voorzichtig aan en geef dan ook voldoende water. Zolang de plant nog niet is aangeslagen mag ze ook niet uitdrogen. Grote soorten kunnen steun van andere planten of draad nodig hebben dit om te voorkomen dat ze omwaaien en op andere planten gaan liggen .


ALGEMENE VERZORGING
Een vaak gehoord minpunt bij de geraniums is dat de grote soorten zich sterk uitzaaien en ze er na de bloei ook vaak rommelig uitzien. Nochtans voor beide problemen bestaat er een eenvoudige oplossing: afknippen! Als dit tijdig wordt gedaan, krijgen de zaden geen kans om te rijpen, en de plant wordt gestimuleerd tot het vormen van nieuw blad, om er zo de rest van het seizoen weer fraai uit te zien. De kans is groot dat deze bladeren in de winter blijven zitten bij die soorten die je als wintergroen mag beschouwen. Geraniums die terugknippen goed verdragen, zijn o.a. Geranium endressii, G pratense, G. x oxonianum, G. x monacense, G. sylvaticum, G. aspholdeloides, G. phaeum, G. himalayense en G. magnificum. Behalve de laatste twee zullen ze vaak nog een bescheiden herbloei vertonen. Vooral G. endressii, en G. oxonianum zijn zeker de twee meest energieke van het geslacht, zij gaan na zo een knipbeurt opnieuw met groot enthousiasme groeien en bloeien.
Bij aanhoudende droogte kan Geranium pratense op een zonnige plaats slap worden en bezwijken, en als hij niet nat wordt gehouden, last krijgen van meeldauw. Afknippen en veel water geven is de oplossing ook de grond mulchen kan helpen tegen deze symptomen.
Geranium wallichianum ´Buxton´s Variety´ zal op een te warme plaats reageren door te bloeien in een kleur tussen purper en het normale blauw. Dit is een noodkreet van de plant, die beantwoordt kan worden door regelmatig water te geven, zo nodig twee maal per dag. Op langere  termijn is het beter om de plant naar een plek met meer schaduw te verplanten ook hier kan mulchen een helpende hand rijken. Dit kon je het afgelopen jaar ook zien bij G. Rozanne deze verkleurde ook naar roze dit wil zeggen te droge standplaats?
Hoewel G. macrorrhizum altijd als de ideale plant voor arme, droge grond wordt gezien, kan het natuurlijk geen kwaad om hem af en toe wat extra te vertroetelen. Hark daartoe een paar handjes goede tuinaarde gemengd met wat langzaam werkende kunstmest door de bovenlaag van de grond.


ZIEKTEN EN ONGEDIERTE
Het grote voordeel van geraniums is dat ze vrijwel geen last hebben van kwalen. Gezonde planten zijn veel minder vatbaar voor ziekten en ongedierte dan zwakke exemplaren. Door grote pollen te delen, de grond in redelijke staat te houden en dode of rotte delen te verwijderen, kunnen de meeste problemen al worden voorkomen. Gebruik in de tuin geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar kies milieuvriendelijke, organische methoden.