De vaste geranium: een TOPplant!


Natuurlijk heeft ieder persoon een andere voorkeur voor één of andere eigenschap van de vaste geranium. Compact en laag groeiend, kan zo een reden zijn om net die soort te kopen, terwijl anderen dit net een minpunt van deze geranium vinden. Daarom is de volgende opsomming maar een mogelijke richting waarin je kunt gaan zoeken. We hebben geprobeerd de plant van zoveel mogelijk kanten te bekijken en hiervoor ook de mening van andere gevraagd. Een lange bloeitijd en daarbij een goed te combineren plant met gezonde bladeren en stengels is een zeer belangrijk gegeven. Zo een plant vraagt om toegepast te worden in uw tuin. Wanneer ze dan ook nog goed groeit en mooi rechtop blijft staan dan is dit mooi meegenomen. Ik hoop dat onderstaande lijst een leidraad kan zijn in dit steeds uitgebreider wordend plantengeslacht.

 

Geraniums die het al bewezen hebben.

Of een geranium zich kan bewijzen kan vaak ook van de standplaats afhangen. Een G. himalayense in de volle zon kan geen mooie plant worden. Daarom moet men ook de standplaats als een criterium beschouwen eigenlijk is onderstaande lijst dus meer een suggestie.


Sanne’: een eigen selectie in 2002 in onze tuin gevonden en in 2009 in het commerciële circuit terecht is gekomen. Een lage plant met roodbruin blad en kleine witte bloemetjes




 ‘Khan’: heeft donkergroen getand blad en grote violet-rode bloemen die zeer lang doorbloeien.



Koreanum: zacht blad en roze licht geaderde bloemen voor meerdere maanden.

‘Little Gem’: eentje voor de volle zon die maar 15cm hoog wordt en langbloeiend met diepmagentarode bloemen.



Macrorrhizum: een oudere al gekende plant die op schaduwrijke en drogere plaatsen goed in groei komt. Zeer geschikt ook als bodembedekker en in de kleuren rood, roze en wit en met verschillende bladgeuren die vrijkomen tijdens regen of wanneer je in de tuin aan het werk bent.



Nimbus’: diep ingesneden blad en blauwe bloemen die de ganse zomer verschijnen. Terugknippen na de bloei zorgt voor nieuwe groei en bloei.



Orion’: een verbeterde ‘Brookside’ met grotere bloemen en glanzend blad. Heeft steun van buurplanten nodig om mooi tot zijn recht te komen.



Hoewel ‘Johnson Blue’ een van de bekendste planten is moet ik toch opmerken dat de echte geen sterke standvastige plant is en ook geen nabloei brengt. Als het niet veel uitmaakt kan je beter voor ‘Brookside’ kiezen hij gedraagt zich vergelijkbaar als een pratense. Deze soort houdt van een frisse en goede standplaats en wordt daar ook zeer mooi. Op drogere grond kan je wel last krijgen van meeldauw. Net zoals phaeum en oxonianum zaait deze zich graag en rijk uit wat niet door alle tuiniers gewenst is.




Op sommige standplaatsen sterft clarkeiKashmir White’ af en op andere plaatsen in de tuin groeit deze als een betere tuinplant. Vergelijkbaar is het met ‘Ann Folkard’ ook deze kan afsterven wanneer hij niet goed staat en op een andere plaats is het een lust voor het oog. Ook ‘Ivan’ kan last hebben, maar laat dit merken door zijn zwakkere bloei. Hoe het in andere tuinen uitziet en met welke planten weet ik niet van op deze plaats.




Een andere plant die het niet altijd doet is: ‘Orkney Pink’ heeft wat last van de koude en groeit wat te traag.



Alle pratense soorten, donkerbladige en groene kunnen last krijgen van meeldauw. Best ga je deze terugsnijden het nieuwe frisse blad is dan weer meeldauwvrij. Ook de groeikracht van de vele donkerbladige is maar magertjes alleen ‘Purple Haze’ is sterker deze wordt wel wat minder rood van blad wanneer de bloemen gaan groeien. ‘Spinners’ durft ook last te krijgen van meeldauw ook deze dan afknippen.



Volgens sommige gaan: meerdere sanguineum, macrorrhizum en cantabrigiense soorten, net zoals ‘Patricia’, ‘Blue Cloud’ en ‘Rozanne’ vaak te goed groeien, ze nemen wel plaats in maar wanneer je daar vanaf de aanplant rekening mee houdt is dit helemaal geen reden tot ergernis. Door de vaak grotere oppervlakte die ze begroeien zijn het dan misschien wel net de goedkopere planten want u hebt er minder nodig voor eenzelfde oppervlakte in je tuin. Ook is het onderhoud vaak beperkt tot een opkuis in het voorjaar en voor de echte bodembedekkers zoals de macrorrhizum soorten is het terug knippen (grasmachine) tot tegen de grond om de 3 jaar aan te raden.





Tuberosum een laag blijvende blauw-lila bloeiende plant rond mei. Die na de bloei in rust gaat als knol om rond oktober terug in blad te komen en om dan aan een nieuw seizoen te beginnen. Plant waar je andere bladplanten dichter bij kan zetten om de kale plaats in de zomer weg te steken.


Maculatum een familie van verschillende bloemkleuren maar die vroeg in het jaar (begin mei) toch al bloem laten zien. Later zijn het vooral bladplanten en in de grond zijn het verdikte wortels en zo gaat de plant zich ook verder zetten. De best gekende is ‘Espresso’ met zijn donker blad, maar laat u eens verleiden om ‘Album’ of ‘Chatto’ of een andere toe te passen. Meestal zijn het probleemloze planten in je tuin.


Rozanne’ een liggende plant met blauwe bloemen met een wit oog hoeft al geen verdere uitleg meer. Zet deze toch best op 65cm afstand zodat ze niet te veel in de hoogte gaan groeien. De bloei van deze gaat door tot tegen dat het vriest. Er zijn ondertussen al meerdere variëteiten zogenaamde verbeterde verkrijgbaar maar of deze het kunnen waarmaken?


Versicolor blijft een mooie bloeiende plant wit met rood-roze aders. Blijft eerder compact maar soms kan het dat ze toch meer de hoogte in gaan. Best niet overvloedig bemesten om ze lager te houden en te laten bloeien van armoede. Er zijn nog enkele andere geraniums verkrijgbaar met ook geaderde bloemen.


Renardii mooi grijsgroen blad en bloemen wit met lila-blauwe aders. Ook hier niet te veel meststoffen omdat je anders wel (groter)blad zal krijgen maar minder bloemen. In het voorjaar even de lelijke verdroogde bladeren verwijderen en dan kan de plant er weer een seizoen tegen. Zie je liever paarse bloemen met donkerder aders dat kan, wanneer je kiest voor ‘Philippe Vapelle’ maar er zijn nog andere mogelijkheden.


Pink Pouffe’ een sanguineum type die al zeer vroeg kan bloeien in 2020 zelfs al in maart. Mooie roze bloemetjes op een compacte pol die elk jaar groter wordt. Hoogte rond de 15 a 20 cm en een lange bloeiperiode.

Andere sanguineums mogen niet ontbreken in je tuin, zeker als je graag bloemen ziet. Afhankelijk van de hoogte van de plant ga je ook grotere bloemen zien. De bloemkleur is van wit naar roze naar lila en tweekleurige zoals Elke zitten er ook tussen. Door de hogere toe te passen op de tweede of derde rij naar achter in je tuin krijg je ook niveau in je beplanting. Zo is er meer te zien in verschillende beplantingslagen in je tuin. De bekendste is ‘Max Frei’, maar ‘Striatum’, ‘Compactum’, ‘Cedric Morris’, ‘Alan Bloom’, ‘Holden’, ‘Album’, ‘Judith’ en veel andere hebben het al bewezen in de tuin. Voor een sanguineum type is het helemaal geen noodzaak om deze uit te graven. De wortels kunnen tegen veel, zelfs minder goede grond en droogte kunnen ze aan. Dit zijn ook de planten die geen last hebben van de warmer wordende zomers. Worden ze toch eens lelijk gewoon afknippen en laten bezig zijn.


Geranium Phaeum en Monacense zijn planten die je in een bostuin of een tuin met meer schaduw kan toepassen, let wel op want deze kunnen zich uitzaaien

best dus op een plaats waar dit gewenst is. Zijn vooral bladplanten die op een geschikte plaats bloemen zullen maken maar dit meestal over een kortere periode. Ook bij deze kan je bloemen vinden van wit naar roze en lila en zelfs twee kleuren in een bloem is normaal. Maar deze soorten zijn vooral gekend van de donkere bloemkleuren van lila tot zwart.


De macrorrhizum is de hogere geurende bodembedekker, terwijl cantabrigiense al wat lager blijft en dalmaticum is meteen de laagste. Ook hier is de bloemkleur van wit, naar roze tot lila-rood. Na een aantal jaren kan je deze best tot tegen de grond terugknippen om zo terug een lagere groei te krijgen en zo kan je het verhouten ook tegen gaan.


Dit zijn maar een aantal van de geraniums die we zelf hebben staan en waar we al ervaring mee hebben. Tijdens de rondleidingen mag je steeds naar andere vragen, als we het weten gaan we het ook vertellen. Ook vragen over uw planten en struiken en hun problemen gaan we dan proberen op te lossen en daarom is niet elke rondleiding hetzelfde. Veel vragen betekent, minder over mijn eigen planten praten en meer over plant- en tuinproblemen.

De meerderheid van de geraniums vraagt om ze na een aantal jaren eens uit te graven en de standplaats te gaan bemesten. Let toch op want sommige delicatere soorten in alle plantengeslachten hebben niet graag dat je hun wortels beschadigd want dit kan leiden tot afsterven van de plant.

Wanneer je deze tekst leest zal je dus opmerken dat er geen ‘flops’ zijn bij de geraniums, want vaak zijn het net deze die de lievelingplanten worden van de geraniumliefhebber. Ik probeer je enkele tips te geven om met goed gevolg, toch deze kritischere planten toe te passen. Vele van de hogergenoemd planten horen bij mijn lievelingsplanten die zonder veel zorgen vlot groeien, zelfs op minder goede tuingrond.

Dit is maar een zeer kleine greep uit het enorme plantenrijk van geraniums. In onze tuin zijn er meer dan 350 soorten toegepast, je kan zelf vaststellen welke het beter doen tijdens de open tuin dagen.

Ga je echt op zoek naar bloeiende planten, ga dan op tuinbezoek wanneer jij bloemen wenst te zien, zodat je meteen een realistisch beeld krijgt. Op foto zijn ze allemaal wel mooi, maar net niet de kleur en niet wanneer jij het wenst. Daarom kan je naar onze geraniums komen kijken in onze Geraniumtuin liefst na afspraak en als wij in de tuin zijn.